torsdag 14 november 2013

Om filosofi




Om ett träd faller i djungeln och ingen hör det, faller det ljudlöst då? En fråga utan svar, eller med många svar. Kanske spelar det heller ingen roll. Vi skiter väl i huruvida det faller ljudlöst eller inte. 
Om det faller träd i djungeln bryr vi oss dock. Eller borde iallafall göra det. Djungeln är ju jordens lunga. 
Där vill vi inte att träden skall falla. Ljudlöst eller inte.

Men OM det är någon som fäller trädet finns det ju också rimligtvis någon där som kan höra det falla. Om han inte springer därifrån väldigt fort. Eller hon. Men springa ljudlöst därifrån kan den personen säkert inte. Det är mycket svårt att ens smyga ljudlöst. Speciellt i en djungel där jag inbillar mig att marken är full av grenar. Grenar som förmodligen också fallit ljudlöst. En person som springer i en djungel kan inte göra detta ljudlöst. Fast det beror ju förstås på om någon hör personen som springer väldigt fort. Finns det ingen där, kanske personen kan springa ljudlöst. 

Precis som trädet. 

Fast träd springer inte. Inte när någon ser på iallafall. Finns det ingen som ser trädet, kan det ju faktiskt lika gärna springa omkring hur det vill. Det är kanske därför träden faller. De snubblar och kan inte komma upp. Om det snubblar måste det ju göra det ljudlöst eftersom träd springer i smyg och ingen kan vara där och höra när de faller. Det är kanske därför som den där killen eller tjejen springer så förtvivlat i en övrigt ljudlös djungel. Denne är rädd att träden ska springa efter och falla ljudlöst på honom. Eller henne..

-

Så kan det vara. Nu ska jag vara tyst.
Eller ljudlös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar